About

THE ENTREMET


Åbäke, A Constructed World, Alex Cecchetti, Jochen Dehn, Aurèle Duda, Mark Geffriaud, Aurélie Godard, Per Hüttner, Seulgi Lee, Luna Suzuki Ståhl, Fabien Vallos, Adva Zakai. 

Curated by Géraldine Longueville


Back in the XIVth century, the word “entremet” was used to define a dish served between courses during royal banquets: consuming animated sculptures and drawings turned the table into a stage. Entremet recipes allow us to recreate these dishes today. Instead of approaching it as a traditional re-enactment, the project The Entremet is more focused on the process of writing, exchange and interpretation of the recipe. Apart from it being the signature of a chef, the recipe recalls a past experience through the desire to pass it on to someone else. The recipe as archive, protocol and anticipation offers a model to think about the economy of an artwork, from its inception to its distribution.

The Entremet is the result of a process involving a dozen of participants since the end of 2010. Through a trip to Bahia, a residency at the Villa San Michele in Capri, discussions, performances, games, walks, books, dishes, sculptures and portraits, a common ground was formed between the participants. This experience took the shape of a box containing fourteen pieces to be used by future users as the ingredients of their own recipe.

The Entremet is presented during the exhibition “The Life of Forms” at the Museum of Modern and Contemporary Art les Abattoirs, Toulouse, France, on the invitation of Olivier Michelon.

--
Residency at La Villa San Michele, Capri
From February 2 to 12 2012

Exhibition "The Life of Forms"
Opening Thursday 28 June, 2012, 18:00
Exhibition opened from June 29 to September 3, 2012

Event The Entremet
Thursday 5 July 2012, 18:00 – 23:30
For its first interpretation, The Entremet will be played by all its authors during a banquet. The content of the box will be set out several courses alternating dishes, sculptures, performances and talks.
Only by reservation : kl@lesabattoirs.org

--
Support
Vision Forum, Linköping University, Sweden
Villa San Michele, Capri, Italy
Musée d'art moderne et contemporain les Abattoirs, Toulouse, France


----------



L'ENTREMET



Åbäke, A Constructed World, Alex Cecchetti, Jochen Dehn, Aurèle Duda, Mark Geffriaud, Aurélie Godard, Per Hüttner, Seulgi Lee, Luna Suzuki Ståhl, Fabien Vallos, Adva Zakai. 

Commissaire : Géraldine Longueville


L'entremet est au XIVe siècle un plat comestible de divertissement marquant les intervalles entre les services lors des banquets royaux : peintures et sculptures animées sont consommées sur la table qui devient alors une véritable scène. Des recettes d'entremet sous forme de récit permettent aujourd'hui de rejouer ces plats. Au lieu de se pencher sur une reconstitution folklorique, L'Entremet s'intéresse au processus d'écriture, d'échange et d'interprétation de la recette. Outre qu'elle soit devenue aujourd'hui la marque de reconnaissance d'un génie culinaire, la recette témoigne également d'une expérience passée par le désir de la transmettre. À la fois archive, protocole et anticipation, elle offre un modèle pour réfléchir à l'économie de l'œuvre d'art, de sa conception à sa diffusion.

L'Entremet est le résultat d'un processus de travail qui rassemble une dizaine de personnes depuis fin 2010. Un voyage à Bahia, une résidence à Capri, des discussions, des performances, des jeux, des marches, des livres, des plats, des sculptures et des portraits constituent un terrain commun entre les participants qui se partage aujourd'hui avec le public sous la forme d'une boîte. Elle contient une dizaine d'œuvres à interpréter comme autant d'ingrédients disponibles pour une nouvelle recette.

L'Entremet est présenté à l'occasion de l'exposition "La Vie des Formes" au musée d'art moderne et contemporain les Abattoirs, Toulouse, sur une invitation d'Olivier Michelon.

--
L'Entremet

Résidence à la Villa San Michele, Capri
Du 2 au 12 février 2012

Exposition "La Vie des Formes"
Du 29 juin au 3 septembre 2012
Vernissage jeudi 28 juin 2012 à 18h 

Soirée L'Entremet
Jeudi 5 juillet 2012 de 18h à 23h30
Pour sa première interprétation, L'Entremet sera joué par l'ensemble de ses auteurs sous la forme d'un banquet. Le contenu de la boite se déploiera en une série de services orchestrés, alternant plats, sculptures, performances et discussions.
Réservation obligatoire : kl@lesabattoirs.org

--
Partenaires
Vision Forum, Université de Linköping, Suède,
Villa San Michele Axel Munthe, Capri, Italie
Musée d'art moderne et contemporain les Abattoirs, Toulouse, France