THE
ENTREMET
Åbäke,
A Constructed World, Alex Cecchetti, Jochen Dehn, Aurèle Duda, Mark
Geffriaud, Aurélie Godard, Per Hüttner, Seulgi Lee, Luna
Suzuki Ståhl, Fabien Vallos, Adva
Zakai.
Curated
by Géraldine Longueville
Back
in the XIVth
century, the word “entremet” was used to define a dish served
between courses during royal banquets: consuming animated sculptures
and drawings turned the table into a stage. Entremet recipes allow us
to recreate these dishes today. Instead of approaching it as a
traditional re-enactment, the project The
Entremet is
more focused on the process of writing, exchange and interpretation
of the recipe. Apart from it being the signature of a chef, the
recipe recalls a past experience through the desire to pass it on to
someone else. The recipe as archive, protocol and anticipation offers
a model to think about the economy of an artwork, from its inception
to its distribution.
The
Entremet is
the result of a process involving a dozen of participants since the
end of 2010. Through a trip to Bahia, a residency at the Villa San
Michele in Capri, discussions, performances, games, walks, books,
dishes, sculptures and portraits, a common ground was formed between
the participants. This experience took the shape of a box containing
fourteen pieces to be used by future users as the ingredients of
their own recipe.
The
Entremet
is presented during the exhibition “The Life of Forms” at the
Museum of Modern and Contemporary Art les Abattoirs, Toulouse,
France, on the invitation of Olivier Michelon.
--
Residency
at La Villa San Michele, Capri
From
February 2 to 12 2012
Exhibition
"The
Life of Forms"
Opening
Thursday 28 June, 2012, 18:00
Exhibition
opened from June 29 to September 3, 2012
Event
The Entremet
Thursday
5 July 2012, 18:00 – 23:30
For
its first interpretation, The Entremet will be played by all
its authors during a banquet. The content of the box will be set out
several courses alternating dishes, sculptures, performances and
talks.
Only
by reservation : kl@lesabattoirs.org
--
Support
Vision
Forum, Linköping University, Sweden
Villa
San Michele, Capri, Italy
Musée
d'art moderne et contemporain les Abattoirs, Toulouse, France
----------
L'ENTREMET
Åbäke, A Constructed World, Alex Cecchetti, Jochen Dehn, Aurèle Duda, Mark Geffriaud, Aurélie Godard, Per Hüttner, Seulgi Lee, Luna Suzuki Ståhl, Fabien Vallos, Adva Zakai.
Commissaire : Géraldine Longueville
L'entremet
est au XIVe
siècle
un plat comestible de divertissement marquant les intervalles entre
les services lors des banquets royaux : peintures et sculptures
animées sont consommées sur la table qui devient alors une
véritable scène. Des recettes d'entremet sous forme de récit
permettent aujourd'hui de rejouer ces plats. Au lieu de se pencher
sur une reconstitution folklorique, L'Entremet
s'intéresse
au processus d'écriture, d'échange et d'interprétation de la
recette. Outre qu'elle soit devenue aujourd'hui la marque de
reconnaissance d'un génie culinaire, la
recette témoigne également d'une expérience passée par le désir
de la transmettre. À
la fois archive, protocole et anticipation, elle offre un modèle
pour réfléchir à l'économie de l'œuvre d'art, de sa conception à
sa diffusion.
L'Entremet
est
le résultat d'un processus de travail qui rassemble une dizaine de
personnes depuis fin 2010. Un voyage à Bahia, une résidence à
Capri, des discussions, des performances, des jeux, des marches, des
livres, des plats, des sculptures et des portraits constituent un
terrain commun entre les participants qui se partage aujourd'hui avec
le public sous la forme d'une boîte. Elle contient une dizaine
d'œuvres à interpréter comme autant d'ingrédients disponibles pour
une nouvelle recette.
L'Entremet
est présenté à l'occasion de l'exposition "La
Vie des Formes"
au musée d'art moderne et contemporain les Abattoirs, Toulouse, sur
une invitation d'Olivier Michelon.
--
L'Entremet
Résidence
à la Villa San Michele, Capri
Du
2 au 12 février 2012
Exposition
"La Vie des Formes"
Du
29 juin au 3 septembre 2012
Vernissage
jeudi 28 juin 2012 à 18h
Soirée
L'Entremet
Jeudi
5 juillet 2012 de 18h à 23h30
Pour
sa première interprétation, L'Entremet sera joué par
l'ensemble de ses auteurs sous la forme d'un banquet. Le contenu de
la boite se déploiera en une série de services orchestrés,
alternant plats, sculptures, performances et discussions.
--
Partenaires
Vision
Forum, Université de Linköping, Suède,
Villa
San Michele Axel Munthe, Capri, Italie
Musée
d'art moderne et contemporain les Abattoirs, Toulouse, France